balans tussen Hoofd en Hart

Meestal maken we in het leven een geestelijke ontwikkeling door waarbij het beeld van jezelf en de wereld in de loop van de tijd een verandering doormaakt. Met 18 jaar oud kijk je over het algemeen anders naar de wereld en jezelf dan wanneer je 50 of 80 jaar oud bent. Maar zoveel mensen, zoveel werkelijkheden. We kijken nu eenmaal niet allemaal door dezelfde ''bril'' naar de wereld en onze beleving van de werkelijkheid kan dan ook heel verschillend zijn. Bewustzijn kent dan ook vele niveaus en afhankelijk van je geestelijke ontwikkeling ben je meer of minder bewust van je omgeving maar ook van jezelf. Maar ze zeggen wel eens: "Kent uzelf''. Door jezelf beter te kennen en te voelen wat bij jou past zal je ook gemakkelijker je keuzes maken in het leven en die dingen doen waar je gelukkig van wordt en wat ook weer een positieve uitwerking op je gezondheid heeft. Maar in het leven kun je door verschillende omstandigheden verdwalen waardoor je het contact met jezelf en je geluk bent verloren.

Maar wat is waarheid ten opzichte van de wereld en jezelf? De wetenschap in al zijn disciplines zoekt zoveel mogelijk voor rationele verklaringen van alle bestaan in het leven. En waar er geen directe verklaringen zijn kunnen we andere bronnen van kennis, persoonlijke ervaring of geloof als hulp gebruiken. De ene mens zoekt graag zijn antwoorden in pure wetenschap en voor de andere mens is, zijn gevoel en persoonlijke ervaringen het belangrijkste kompas in het leven. Meestal is de combinatie van een gezond verstand en daarbij je gevoel blijven volgen een goede richtingsaanwijzer.

Maar in onze maatschappij is er vooral aandacht voor de ontwikkeling van onze ratio en is er te weinig aandacht voor een diepere bewustwording vanuit ons gevoel. Hierdoor kunnen wij vaak niet de diepere essentie van ons zelf en het leven ervaren en leren kennen.

Als we in onze ontwikkeling in het leven niet de stappen maken om ons meer te ontwikkelen vanuit het hart naar binnen toe kunnen we een leegte gaan ervaren die niet meer of tijdelijk op te vullen is met iets buiten onszelf. Het hoofd, ons denken dat vaak een vervulling zoekt buiten ons zelf zal niet zoals het hart de echte diepte van het leven kunnen ervaren.