Vetten

Vetten hebben een slechte naam terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vetten worden in het lichaam omgezet in vetzuren. Vetzuren zijn noodzakelijk voor de opbouw van het lichaam en het zuurstoftransport en de zuurstofopname naar en in de cellen. Ter ondersteuning van een maximale zuurstofopname en zuurstoftransport is het belangrijk dat je genoeg mineralen en spoorelementen ( koper, ijzer, chroom, borium, magnesium, mangaan, selenium en zink) tot je krijgt.

Vetten worden ook gebruikt voor de productie van energie. Vetzuren zijn vooral belangrijk voor de kwaliteit en functie van de celwanden en fungeren als bouwstof van hormonen. Een overmaat aan vetten wordt echter wel opgeslagen in het vetweefsel.

 

Er zijn twee natuurlijke hoofdgroepen aan vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Beide vetten, in goede balans, zijn zeer belangrijk voor vele lichaamsfuncties. Er zijn twee essentiële (die het lichaam niet zelf kan aanmaken) vetzuren: alfa-linoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6). Deze vetzuren moeten dus via de voeding toegediend worden.

Omega 3 vetzuren zitten in: lijnzaadolie, hennepzaadolie en visolie (in de vorm van EPA en DHA). Omega 6 vetzuren zitten in o.a in maisolie, sojaolie, sesamolie, koolzaadolie, saffloerolie, zonnebloemolie, teunisbloemolie, pompoenzaadolie en hennepzaadolie. Al deze plantaataardige vetten zijn onverzadigd en mogen niet verhit worden.

Voor bakken en braden zijn alleen verzadigde vetten geschikt: (room)boter, reuzel, kokosolie, palmolie, ghee en ossewit.

 

Er bestaan echter naast de gezonde natuurlijke vetten ook ongezonde transvetten waar het lichaam niets mee kan doen en zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Transvetten zijn schadelijke, industrieel bewerkte vetten. De levensmiddelenindustrie heeft de snel bederfelijke natuurlijke vetten vervangen door stabiele alternatieven die langer houdbaar zijn.

Deze transvetten verlengen de houdbaarheid van het product en inactiveren de essentiële vetzuren waardoor ze schadelijk zijn geworden voor het lichaam. Het chemische industriële proces dat transvetten maakt wordt hydrogenering genoemd. Transvetten zitten in talrijke producten zoals bak- en braadmiddelen, margarine, frituurvet, gebak, koekjes, fritessaus, slasaus, soepen, snacks, snoep, chocolade en sauzen.