ONGEZONDE VOEDING - TEKORT AAN ESSENTIËLE VOEDINGSSTOFFEN

Voeding kan een lastig onderwerp zijn. Er wordt veel over geschreven en je ziet ook vaak bepaalde hypes voorbij komen. Wat is nu gezond? Wel of geen dierlijke voedingsproducten?
Voeding is ook iets persoonlijks: afhankelijk van hoe je bent, hoe je leefstijl is, waar je je goed bij voelt. In de loop van je leven kan de behoefte aan bepaalde voeding veranderen omdat je gevoeliger bent geworden en niet meer bepaalde voeding goed verdraagt.
In de basis moet je voeding tot je nemen waar je voldoende voedingsstoffen uit kan halen. Belangrijk is dat voeding de cellen voedt en hiermee lichaamsopbouwend is. Nog steeds eten veel mensen geen gezonde optimale voeding. Het gevolg hiervan is dat we een tekort aan essentiële voedingsstoffen binnen krijgen.
Eet zoveel mogelijke verse voedingsproducten en geen bewerkte voeding waarin kunstmatige stoffen (kleur- en smaakstoffen) in zitten. Helaas is er door de voedingsindustrie een groot aanbod van bewerkte voedingsproducten waar je beter zoveel mogelijk van af kan blijven. In veel van deze producten zitten ongezonde vetten, toegevoegde suikers en vaak kleur- en smaakstoffen.

VERZUURD LICHAAM

Met een verzuurd lichaam wordt bedoeld dat de zuur-base verhouding teveel naar een te lage zuurgraad is gegaan. Dit komt meestal door ongezonde voeding met te weinig groente en fruit. Voeding moet ook niet teveel verzurend zijn. Daarom kan een teveel aan zuivelproducten en dierlijke eiwitten ook helemaal niet gezond zijn vanwege een verzurend effect.

Maar ook stress en onverwerkte emoties kunnen voor een verzuring zorgen. In een verzuurd lichaam krijgen slechte bacteriën en schimmels ook meer kans van overleven. Het is dus heel belangrijk om de zuur -base balans optimaal te houden.

LAAGGRADIGE ONTSTEKINGEN

Een verzuurd lichaam is gevoelig voor laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen is een factor die bij veel aandoeningen een rol spelen. Denk hierbij o.a. aan artritis, diabetes en fybromyalgie. Bij laaggradige ontstekingen is het weefsel in een ontstekingsachtige toestand gekomen en is het immuunsysteem niet meer goed in staat om de ontstekingen onder controle te krijgen. Dit is een enorme belasting voor het lichaam dat naast o.a. pijnklachten ook vermoeidheid kan veroorzaken.

Gezonde voeding is dus belangrijk maar op voeding moet ook zeker geen stress zitten. Leven en genieten en je hele geestelijke afstemming is ook zeer bepalend voor je gezondheid. En kan je je voeding goed verteren? Dat wat op je levenspad komt goed kunnen verteren heeft ook een relatie met je werkelijke fysieke spijsvertering.

VoedingsALLERGIEËN EN VOEDSEL OVERGEVOELIGHEDEN

Verkeerde voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding maar ook uit gezonde voeding die door de persoon niet goed verdragen wordt. Naast het feit dat mensen allergisch kunnen zijn voor stoffen bestaat er ook een overgevoeligheid voor voedsel als dit teveel wordt ingenomen. Eet daarom zo gevarieerd mogelijk.
Een voedingsallergie is in het bloed op basis van de aanmaak van antistoffen te testen. Voor voedingsovergevoeligheden is dat lastiger en zal door de arts dan ook niet herkend worden.
De vraag is natuurlijk waarom er tegenwoordig zoveel mensen gevoelig zijn voor allerlei soorten voeding. Enerzijds kan dat te maken hebben met de manipulatie en bewerkingen van veel gewassen (denk aan veredeld graan), de vele kleur en smaak stoffen in onze voeding, het gebruik van pesticiden in de landbouw. Anderzijds is bij veel mensen het immuunsysteem al overbelast door verschillende factoren zoals te veel stress en niet goed kunnen ontgiften waardoor er teveel afval- en giftige stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Het immuunsysteem raakt hierdoor indirect ook verzwakt en kan niet meer goed zijn werk doen waardoor er gevoeligheden en allergieën ontstaan die er eerst niet waren.