TEVEEL STRESS

Teveel stress is een belangrijke factor waarom er een onbalans zal gaan ontstaan. Het menselijk lichaam kan op zich omgaan met tijdelijke gezonde stress maar als die aanhoudt dan raken o.a. het autonoom zenuwstelsel, het hormoonsysteem en het spijsverteringsysteem  dermate verstoord waardoor ook weer het immuunsysteem verzwakt wordt.

Het autonoom zenuwstelsel heeft een deel dat de sympathicus heet en een deel wat de parasympathicus heet. De sympathicus is actief wanneer je zelf ook actief bent en alert moet zijn. De parasympathicus is actief wanneer het lichaam rust heeft, in onze slaap en tijdens het eten en de spijsvertering. Deze wisselen elkaar dus in actie af afhankelijk van of we bezig zijn met activiteiten of dat we aan het eten of rusten zijn. Bij veel mensen zijner te weinig momenten van rust waardoor de sympathicus overactief is en de parasympathicus niet goed zijn werk kan doen en onze spijsvertering en herstel niet goed kan verlopen. Dit is dus een belangrijke oorzaak waarom teveel en continue stress zo'n negatieve gevolgen heeft. Het hormoonsysteem met zijn klieren zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsorganen hebben ook direct last van teveel stress doordat deze organen in hun aansturing verstoord worden door teveel stress. Je ziet dan ook bij langdurige stress dat de schildklier en de bijnieren overprikkeld of verzwakt zijn geraakt.

GEEN INNERLIJKE RUST

Een belangrijke factor waardoor veel mensen gezondheidsklachten hebben is dat men geen innerlijke rust meer heeft. Met innerlijke rust bedoel ik een rust in jezelf ervaren waardoor je niet gevoel hebt dat je altijd maar iets mist, dat je overal bij wilt zijn en niet gewoon eens even niets kan doen. Door maar continu bezig te zijn kan het lichaam ook niet ontspannen en zal het eerder in een stress situatie komen. Probeer bij jezelf in ieder geval te voelen waar je grenzen liggen en neem op tijd je rust.