Balans voor een goede gezondheid

Harmonature - orthomoleculaire geneeskunde - Jeroen Postma
Een goede gezondheid kan alleen bestaan als het zelfgenezend vermogen van het lichaam in staat is om voor een natuurlijk herstel en een balans te zorgen. Wanneer er sprake is van bepaalde gezondheidsklachten dan is daar vaak al een stadium van een minder goed voelen aan vooraf gegaan. Vaak is ook niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Maar lichte klachten kunnen ontaarden in een chronische aandoening. Meerdere essentiële functiesystemen in het lichaam zijn dan niet meer in balans. Deze functiesystemen zijn o.a:
 
  - het spijsverteringsstelsel                          
  - het immuunsysteem
  - het hormoonstelsel
  - het (autonoom) zenuwstelsel
  - het bloedvatenstelsel
  - het urinewegstelsel
 
Het goed functioneren van deze systemen zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Het lichaam wordt continu door invloeden van binnenuit en buitenaf uit evenwicht gehaald maar het lichaam kan zich steeds weer herstellen mits de bovengenoemde systemen maar goed kunnen werken.
Er zijn meerdere oorzaken op te noemen waardoor je gezondheidsklachten kan krijgen.

Voeding - tekort aan essentiële voedingsstoffen


Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Het lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen (o.a. vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren) nodig om goed te kunnen functioneren. Verkeerde voeding zal dan ook vaak leiden tot ziekte. 

In onze dagelijkse voeding zitten vaak niet voldoende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, vetzuren) die essentieel zijn voor onze gezondheid. De normen van hoeveel we van alle stoffen binnen moeten krijgen zijn discutabel omdat er een verschil is tussen niet ziek worden en vitaliteit.
 
Slechts  5 % van de Nederlandse bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten en 200 gram fruit (RIVM).
In veel groente en fruit zitten te weinig essentiële voedingsstoffen door de verarming van de landbouwgronden en onnatuurlijke landbouwmethoden.

Drainage - afvoeren van toxines en afvalstoffen


Een schoon lichaam dat niet belast is met afvalstoffen is belangrijk voor een goede gezondheid. De prikkeloverdracht in het lichaam wordt verstoord als er teveel afvalstoffen in het lichaam achter blijven. Het is daarom belangrijk dat de afvalstoffen door de uitscheidingsorganen (lymfe, darmen, lever, nieren, huid) goed kunnen worden afgevoerd. Genezing zal sneller plaatsvinden als het lichaam zijn afvalstoffen goed kan afvoeren.
Door het voedsel wat we eten, het water wat we drinken en de lucht die we inademen komen er toxines en afvalstoffen in ons lichaam. Als deze niet door het lichaam voldoende verwijderd kunnen worden veroorzaken ze op den duur chronische klachten en ernstige ziekten.
Goed functionerende lever, nieren en darmen zorgen ervoor dat toxines onschadelijk gemaakt en uit het lichaam verwijderd kunnen worden.
Voldoende water drinken is goed voor je gezondheid, want het helpt afvalstoffen af te voeren. Drink gerust 1.5-2 liter water per dag, tenzij er aandoeningen zijn die dat niet toestaan.

Zuurstoftekort


Heel belangrijk is dat lichaam over voldoende zuurstof kan beschikken. Zuurstof is voor de lichaamcellen essentieel. De zuurstof die via de longen in het bloed wordt opgenomen moet daarna nog vanuit het bloed in de cellen terecht komen. Daar is de zuurstof nodig voor de aanmaak van energie in de cellen. Daarom is het belangrijk dat er goed zuurstoftransport kan plaatsvinden naar de cellen. De zuurstof zal door het bindweefsel en de cewand moeten gaan om vanuit het bloed in de cellen binnen te kunnen komen. Een belangrijke rol daarin spelen de vetzuren (omega 3 en 6) die als magneten de zuurstof aantrekken. Daarom is heel belangrijk dat we de gezonde vetten binnen krijgen via de voeding. Verkeerde, schadelijke vetten (transvetten) die veel voorkomen in onze bewerkte voeding isoleren daarentegen de cel waardoor de cellen niet voldoende zuurstof kunnen opnemen. Een belangrijke primaire oorzaak van kanker heeft men ontdekt komt doordat de zuurstof niet of onvoldoende de cellen kan bereiken.

 

Allergieën en voedsel overgevoeligheden


Verkeerde voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding maar ook uit gezonde voeding die door de persoon niet goed verdragen wordt. Naast het feit dat mensen allergisch kunnen zijn voor stoffen bestaat er ook een overgevoeligheid voor voedsel als dit teveel wordt ingenomen. Eet daarom zo gevarieerd mogelijk. Daarnaast kan het gewoon zijn dat bepaald voedsel voor u te belastend is en dat u zich daardoor niet fit voelt. Allergieën kunnen ook ontstaan doordat er teveel afval- en giftige stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Daarnaast kan een goed werkend immuunsysteem voorkomen dat er allergieën ontstaan.

Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten - Lyme


Veel chronische ziekten worden veroorzaakt door virussen ( met name Epstein Barr virus) , die niet volledig door het immuunsysteem verwijderd zijn. Veel mensen met chronische klachten hebben naast andere oorzaken dan ook last van een sluimerende virustoestand.
Ook ongezonde bacteriën, schimmels en parasieten kunnen het lichaam verzwakken.
Lyme:steeds vaker is er sprake van een besmetting door de Borrelia bacterie via een teek of indirecte infectie. De Borrelia of verwante infectie kan voor veel uitlopende klachten zorgen. In mijn praktijk maak ik gebruik van een speciaal protocol om Lyme te behandelen.

Energie


Er is een visie dat de mens naast een stoffelijk lichaam ook een ''energielichaam'' heeft. Dit energielichaam kan gezien worden als een complex energiesysteem (meridianen en chakra's) dat er voor zorgt dat de levensenergie goed en in de juiste mate door het lichaam kan stromen. Belangrijk voor een goede gezondheid is dat er dan ook een energetische balans is. Een herstel van de energetische balans is dan ook een belangrijke factor voor het herstel van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Onverwerkte emoties


Emoties zijn we steeds minder serieus gaan nemen en zijn we daar tegenover steeds meer ''in ons hoofd'' gaan zitten. Hierdoor ontstaat er een onbalans in het menselijke energiesysteem. Onverwerkte emoties spelen dan ook een belangrijke rol bij het onstaan van spanningen, verkrampingen en mogelijk tot chronische gezondheidsklachten. Het zenuwstelsel, hormoonstelsel en immuunsysteem zijn zeer gevoelig voor emoties. Onverwerkte emoties kunnen de diepste oorzaak van chronische aandoeningen zijn.
Zo kunnen de volgende emoties en de orgaan dat er mee in relatie staan, onderscheiden worden: verdriet (longen), starheid (dikke darm), zorgen (maag), onzekerheid (milt), hartzeer (hart), kwetsbaarheid (dunne darm), besluiteloosheid (blaas), angst (nieren), stress (bloedvaten), somberheid (hormoonsysteem), verbittering (galblaas) en boosheid (lever). 

Electromagnetische straling - Electrosmog


Electromagnetische straling of electrosmog wordt een steeds grotere bedreiging voor onze gezondheid. De vele straling waar de mens aan bloot wordt gesteld door o.a. dect telefoons, mobiele telefoons, masten (o.a UMTS) en routers (draadloze lap-tops). Deze straling verstoort de celcommunicatie in het lichaam die zeer belangrijk is voor het verloop van alle levensprocessen. De electro-magnetische straling heeft o.a. een schadelijke invloed op de bloedhersenbarrière, de rode bloedcellen en het functioneren van de hypothalamus (hersenen). De hypothalamus heeft een belangrijke functie in de regulatie van het hormoonsysteem. Met de Asyra is te meten of er sprake is van stralingsbelasting. Artikel over straling:

Download
Straling: de feiten
folderwetenschap.pdf
Adobe Acrobat document 283.3 KB

Beweging en ontspanning


Een andere belangrijke oorzaak van ziekte is teveel stress en te weinig fysieke beweging en ontspanning. Drukke agenda's laten het niet altijd toe om tijd voor jezelf te nemen en voldoende te bewegen. Maar het lichaam vraagt om beweging en zeker bij het ouder worden is voldoende lichaamsbeweging zeer belangrijk.